Zo kies je de juiste pre- en probiotica

Steeds vaker zie je producten met pre- of probiotica voorbijkomen. Maar wat is het eigenlijk? En doet het daadwerkelijk iets voor je gezondheid? In dit blog duiken we in op de verschillen tussen prebiotica en probiotica, wat het doet en hoe je de juiste keuze maakt.

Dit is wat een prebiotica doet

Prebiotica en probiotica hebben allebei invloed op de darmen. Voornamelijk op het darmmicrobioom: de samenstelling van bacteriën in je darmen. Deze bacteriën zorgen dat voedingsstoffen worden gevormd en opgenomen. Ze worden ook wel stammen genoemd. Hoe meer goede bacteriën in de darmen, hoe gezonder je je voelt. Soms kan je lichaam wel een beetje hulp gebruiken.

 

Het begint doorgaans bij prebiotica. Dit zorgt dat je darmmicrobioom toeneemt. Probiotica zorgt dat het aangesterkte darmmicrobioom in balans raakt. Samen ondersteunen ze de samenwerking tussen het microbioom.

Zo herken je een hoogwaardige probiotica

Voor probiotica geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger het therapeutisch effect. Daarbij zijn een paar elementen waar je op kunt letten. Als eerste is kwantiteit kwaliteit in het geval van probiotica – hoe meer bacteriën, hoe beter. De bacteriën moeten een garantie van levensvatbaarheid tot de uiterste houdbaarheidsdatum hebben. Op deze manier weet je namelijk zeker dat de bacteriën nog levend en werkzaam zijn wanneer je ze inneemt.

 

Kies voor een product met minstens 1 miljard levensvatbare micro-organismen. Vaak wordt dat uitgedrukt als 1×109 KVE (kolonievormende eenheden). Maar, zoals gezegd: kwantiteit is kwaliteit, dus meer is altijd beter.

Weinig toevoegingen én goed verpakt

Een probiotica werkt het beste zonder toegevoegde kruiden, vitamines en mineralen. De bacteriecellen zijn namelijk gevoelig voor toevoegingen. Dat is vooral belangrijk voor het bewaarproces. Toevoegingen als vitamine C zijn onnodig als de probiotica luchtdicht en vochtdicht is verpakt. Toevoegingen kunnen er zelfs voor zorgen dat de probiotische stammen minder lang leven.

 

Wanneer een product goed beschermd is tegen omgevingsinvloeden, blijft deze langer houdbaar. Een verpakking die beschermt tegen vocht, licht, lucht en andere invloeden is het beste.

Rijk aan stammen

In wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gebruikgemaakt van een stam, of een beperkt aantal stammen. Op die manier kan een gezondheidseffect aan een of een aantal stammen worden toegeschreven. In sommige gevallen is het gebruik van een stam, of een specifieke mix van stammen, aan te raden om een therapeutisch effect te behalen.

 

In de praktijk zien we daarnaast steeds vaker supplementen met een breed spectrum aan stammen. Deze breedspectrumsupplementen zijn ontworpen om de natuurlijke diversiteit en unieke persoonlijke samenstelling van het darmmicrobioom te ondersteunen. Het microbioom bestaat tenslotte ook niet uit een enkele stam. De verschillende stammen kunnen een synergetisch effect hebben. Dit betekent dat de activiteit van de verschillende stammen elkaar versterkt en samen een groter probiotisch effect heeft.

Bestand tegen spijsverteringssappen

De bacteriecellen zijn pas effectief in de dikke darm. Om daar te komen moeten ze door het spijsverteringsstelsel. Bacteriën moeten daarom resistent zijn tegen maagzuur en gal om de reis te kunnen overleven. Kies daarom voor een product met maagzuur- en galresistente bacteriën.

 

Het meest optimale effect heb je

  1. ’s avonds voor het slapen gaan. Daarna komt geen voedsel meer binnen. Stammen kunnen optimaal hun werk doen, zonder dat ze zich bezig te hoeven te houden met de voedsel vertering.
  2. ’s ochtends voor het ontbijt. Dan is de maaglediging het snelst en de zuurtegraad in de maag het meest gunstig voor de doorgang.

Welke prebiotica is het meest geschikt?

De meest gebruikte prebiotica zijn fructo-oligosachariden (FOS) en galacto-oligosachariden (GOS). Veel onderzoeken onderbouwen het gunstige effect van deze prebiotische vezels. Vooral lactobacillen en bifidobacteriën in het microbioom van de dikke darm fermenteren de vezels. Op die manier hebben ze een gunstig effect op de gezondheid.

 

De vezels worden op verschillende manieren gewonnen. FOS wordt geproduceerd uit inuline, een polysacharide dat in meer dan 36.000 planten voorkomt. Met name cichorei is rijk aan inuline. Vaak wordt een mengsel van inuline en FOS gebruikt. Het aanbod van verschillende ketenlengtes van de poly- en oligosachariden goed is voor het microbioom.

In het kort: zo kies je de juiste pre- en probiotica

Je darmflora helemaal op orde brengen? Door het inzetten van een Synbiotica, de super PBT van Schreuder Natuurgeneeswijzen. Daarin zit pre- en probiotica. Het meest gebruikte prebioticum is FOS en wordt vaak gecombineerd met inuline. Een kwalitatief probioticum bevat minimaal 1 miljard levensvatbare bacteriën die resistent zijn tegen spijsverteringssappen en hebben zo weinig mogelijk toevoegingen aan het product.

 

Met name kruiden, vitamines en mineralen kunnen de houdbaarheid en levensvatbaarheid van de bacteriën negatief beïnvloeden. Door de natuurlijke diversiteit en unieke persoonlijke samenstelling van het microbioom, is een probiotisch supplement met een grote diversiteit aan stammen vaak aan te raden. Voor een goede afstemming, raadpleeg onze therapeut.

Welke pre- en probiotica kan ik dan gebruiken?

Wij adviseren onze Super PBT. Dit product is een combinatie van probiotica, (acht bacteriestammen), met prebiotica (FOS en inuline) waardoor het een optimale werking heeft op de darmflora. Het zorgt voor een balans in een verstoorde darmflora.

 

Omdat ongeveer 70% van ons afweer systeem in de darmen zit helpt onze Super PBT de weerstand te versterken en zo allerlei ontstekingsbeelden aan te pakken. De bacteriestammen zijn onder meer geselecteerd op zuur-en galresistentie en koloniseerbaarheid en zijn gekweekt op een lactosevrij medium.

 

Zo weet je zeker dat je een goed product hebt om de werking van je darmen en daarmee je gezondheid te ondersteunen. Wil je meer weten over de juiste keuze voor jou? Neem gerust contact met ons af of maak een afspraak bij ons in de praktijk.

Super Probiotica (PBT)
Super PBT – 360 gram – €37,50

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Schreuder-geneesmiddelen

MENU