6 tips die helpen om de winterdip te voorkomen (of verzachten)

De dagen worden weer korter, de bladeren vallen van de bomen en het waait en regent steeds vaker. De herfst komt eraan! Een mooie periode om te reflecteren en naar binnen te trekken. Maar hoe voorkom je dat je in een winterdip belandt? Of kun je ‘m op z’n minst verzachten?

Met de herfst en winter in aantocht is het belangrijk je goed voor te bereiden op de donkere dagen. Zeker wanneer je gevoelig bent voor een winterdip. We kunnen je niet beloven dat je ‘m met deze tips helemaal voorkomt, al zullen ze je wel een positief steuntje in de rug geven.

Laat het los

Nee, we vragen je niet om alles zomaar los te laten. Toch is het vallen van de bladeren een mooi moment om bepaalde dingen wel los te laten. Neem een moment voor jezelf om te bedenken wat je achter je wil laten. Tijdens een meditatie of een lange wandeling in het bos in je eentje creëer je de rust om te bedenken wat achter mag blijven. Denk daarbij in kleine stapjes.

Wat het mooie is? Door dingen achter te laten, maak je ruimte voor nieuwe dingen. Bedenk welke gewoonten, taken of misschien wel relaties achterblijven en waar dat ruimte voor maakt in je leven. Investeer in deze donkere dagen in de dingen die jouw leven verrijken!

Geniet van binnen

Waar we vanaf de lente steeds meer naar buiten trekken, vraagt de steeds kouder en natter wordende herfst juist meer om binnen. Hoewel we te allen tijde met klem aanraden om elke dag minimaal een half uur buiten te zijn, bij voorkeur in de ochtendzon zonder zonnebril, is dit ook de tijd om naar binnen te trekken.

Dat kan mentaal af en toe fijn zijn, even de tijd nemen voor jezelf. Vergeet vooral niet letterlijk naar binnen te trekken: samen met vrienden of familie op de bank te kruipen, een spelletje spelen bij kaarslicht of in stilte een boek lezen. Juist met anderen zijn helpt je een dip dragelijker te maken. Sociale contacten zijn nodig om (mentaal) gezond te blijven.

Blijf bewegen

Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging. Door je hartslag lekker omhoog te brengen, maakt je lichaam geluksstofjes aan. En die kun je goed gebruiken als er een dipje op de loer ligt. Het maakt niet uit of je een uur stevig gaat wandelen, wat vaker de fiets pakt in plaats van de auto of naar de sportschool gaat om uitgebreid krachttraining te doen. Zolang je hartslag maar lekker omhoog gaat.

Heb je er moeite mee? Combineer het met lekker buiten zijn in de ochtend. Zo vang je meteen het broodnodige daglicht op.

Warmtetherapie

We hebben het wel vaker over intermittent living: manieren om je cellen aan het werk te zetten om te vernieuwen. Maar het is voor veel meer dingen goed. Zo kan warmtetherapie je helpen bij somberheidsklachten.

Het loont om deze herfst en winter regelmatig naar de sauna te gaan. Vooral de infraroodsauna zal je goed doen. Deze zorgt dat je spieren loskomen en ontspannen, waardoor jij je ook ontspannen voelt. Daarnaast voert het afvalstoffen af. Je zult een stuk verkwikter zijn na een sessie in de infraroodsauna.

De keuken in

Pompoenen, paddenstoelen, tijm, peren, mandarijnen. Trek de herfst je keuken in! Nu je misschien de neiging hebt wat vaker binnen te blijven, kun je die tijd goed gebruiken om lekker de keuken in te duiken. Haal je favoriete ingrediënten – het liefst lokaal en biologisch – en kokkerel erop los.

Koken is een goede manier om je hoofd even leeg te maken, zeker na een inspannende (werk)dag. Leg je telefoon weg, kook ouderwets uit een kookboek, zet een fijn muziekje aan en nodig je favoriete mensen uit om je culinaire creaties te komen opeten. Sla je meteen twee vliegen in één klap. Hou je het liever klein? Probeer deze verwarmende curcuma latte eens!

Extra vitamines tegen de winterdip

Gezond eten is altijd belangrijk maar kan in de herfst en winter nog een extra handje helpen bij hoe jij je voelt. Zorgt voor voldoende vette vis op het menu, eet veel groenten en kies voor volkoren producten. Vergeet ook niet genoeg fruit te eten.

Toch kan het om één of andere reden zo zijn dat je niet helemaal aan je dagelijkse vitaminebehoeften komt. Misschien lukt (elke dag) gezond koken en eten momenteel niet zo goed. Je kunt ervoor kiezen om Super Multi bij te slikken om je dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen aan te vullen.

Wees vooral niet te streng voor jezelf als de donkere dagen veel van je vragen. Het is helemaal oké om af en toe moeite te hebben met de herfst. Ervaar je problemen in je dagelijkse leven door de dip of lijkt de dip om te slaan naar een depressie? Zoek dan altijd hulp bij een gekwalificeerd therapeut.

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Wij gaan op vakantie! 

Van 9 mei t/m 2 juni

Geen zorgen! u kunt gewoon blijven bestellen op onze webshop en contact met ons opzoeken voor vragen en advies.

Op maandag 13 en 20 mei en donderdag 16, 23 en 30 mei tussen 9.00 – 13.00 zijn wij bereikbaar via 0355416321 of dagelijks via de mail op info@schreuder-natuurgeneeswijzen.nl 

Wij proberen binnen 24 uur te reageren, maar kan iets langer duren dan u van ons gewend bent. 

Bedankt voor het begrip!

Met vriendelijke groet,

Team Schreuder Natuurgeneesmiddelen

Schreuder-geneesmiddelen

MENU