Boost je weerstand met gefermenteerd eten: zo ga je aan de slag

Je eten laten rotten en beschimmelen? Dat klinkt niet heel aantrekkelijk. Toch is het hartstikke gezond voor je. Althans: als je het goed doet. Door eten te fermenteren is het niet alleen langer houdbaar, je boost je gezondheid er ook nog eens mee! Zo ga je zelf aan de slag met fermenteren.

Voordat we je vertellen hoe je aan de slag kunt met fermenteren, doen we nog even een stapje terug. Rotten en beschimmelen klinkt natuurlijk niet heel aantrekkelijk. Met fermentatie verander je de smaak, textuur en voedingswaarde van een ingrediënt met behulp van micro-organismen, zoals bacteriën, celzuren of schimmels. Na dit proces krijg je producten zoals zuurkool, kimchi, yoghurt of bier.

Gezond en duurzaam

Waarom je dat zou doen? De techniek is uitgevonden om eten langer houdbaar te houden. Heb je nog wat groenten over en krijg je het in je normale maaltijden niet op, dan kun je de meeste groenten fermenteren en veel later opeten.

Maar is er is nog een voordeel: gefermenteerd eten is razend gezond. Het eten dat je fermenteert is na het proces rijk aan gezonde bacteriën, waar je darmen je dankbaar voor zullen zijn. Er zit veel vitamine A, C dn K in en het zit vol verteringsenzymen. Normaals: je darmen zullen je dankbaar zijn.

Voedingsstoffen kunnen beter worden opgenomen dankzij gefermenteerd eten. Ook draagt het bij aan een verhoogd immuunsysteem, kan het je cognitieve functie verbeteren, wordt je huid er blij van en zou je er zelfs meer energie van kunnen krijgen. Kortom: reden genoeg om weer eens zuurkool op het menu te zetten. En misschien wel zelf te maken!

Groenten fermenteren

Zelf aan de slag gaan is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Het leuke van fermenteren is dat je bijna elk vers ingrediënt kunt gebruiken. Je zit dus niet vast aan witte kool of paksoi, maar wortel of paprika en zelfs vlees en vis kunnen ook worden gefermenteerd. Daarvoor heb je in de eerste plaats wel veel geduld voor nodig. Verder heb je een gesteriliseerde pot met grote opening nodig, een mandoline, rasp, snijplank en mes nodig. En natuurlijk dat wat je gaat fermenteren.

Bij fermenteren heb je daarnaast zout nodig. Gebruik altijd natuurlijke zoutsoorten. Per kilo groenten heb je zo’n 15 gram nodig. En je favoriete smaakmakers zoals verse of gedroogde kruiden, knoflook of een pepertje. Fermenteer je in water, hou dan 25 tot 30 gram zout per liter water aan. Je krijgt zo gepekeld water. Zout zorgt voor de groei van goede bacteriën tijdens het fermentatieproces.

Geduld is een schone zaak

En dan? Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Doe je groenten met het zout in een mengkom en masseer het geheel. De groenten laten steeds meer vocht los. Is het vocht goed uit de groenten? Tijd om het geheel in de glazen weckpot te doen. Druk de groenten aan tot het geheel onder het vocht staat. Staat het niet helemaal onder vocht? Voeg dan wat gepekeld water toe.

Sluit de pot goed af en ga wat anders doen: je pot moet afhankelijk van wat je maakt zeven tot 21 dagen rijpen. Zorgt dat de pot constant tussen de 18 en 21 graden celsius is en leg er een kom of theedoek onder om eventueel overlopend vocht op te vangen. Zorg dat er geen zuurstof bij je groenten kan komen.

Zijn de dagen eindelijk om? Geniet van je heerlijk eigengemaakte gefermenteerde eten!

Zin om in de tussentijd meer gezonde recepten te maken? Probeer ons recept voor een blij brein of het recept voor onze curcuma latte eens!

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Schreuder-geneesmiddelen

MENU