Recept voor een blij brein

Voeding als medicijn? Van dit gerecht worden je hersenen blij

Makreel met tuinbonen radijs-tabouleh

Goed eten hoort bij de basis van een goede gezondheid. Met een enorm aanbod aan ingrediënten, recepten en niet zelden een gebrek aan tijd en energie kan dat best een zoektocht zijn.

Terwijl het niet lastig hoeft te zijn. Ga voor verse en biologische ingrediënten die van zo dichtbij mogelijk komen en kies voor een gevarieerd eetpatroon met veel groenten. En zogenoemde superfoods. Daarvoor hoef je niet direct te denken aan allerlei ingewikkelde ingrediënten: de meeste superfoods eet je waarschijnlijk al regelmatig.

Heerlijk eten en een blij brein

Met de juiste voeding maak je je lijf én je hersenen blij. Wil je je brein een boost geven? Denk eens aan makreel, een vette vis en een goede bron van het omega-3-vet DHA (docosahexaeenzuur). Dat is cruciaal voor een gezonde structuur van de hersenen en zorgt dat je grijze massa goed functioneert.

Combineer ze bijvoorbeeld met tuinbonen en peterselie. Tuinbonen zijn een bron van l-dopa, een voorloperstof van dopamine. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje maakt dat jij je prettig voelt. Peterselie is een bron van magnesium en glutamine, magnesium is betrokken bij de aanmaak van dopamine en serotonine en glutamine is een bouwsteen voor GABA, een stof die rust brengt in het hoofd.

Smaakvol en gezond

Maak je maaltijd compleet met granaatappelpitjes, citroen, radijs en amandelen. Granaatappelpitjes en de citroen bevatten stofjes die zijn betrokken bij de dopamine- en noradrenalineregulatie. Radijsjes zitten vol met foliumzuur, wat zorgt voor neurogenese – het ontstaan van nieuwe neuronen. Amandelen zijn een bron van tryptofaan. Een tekort aan tryptofaan verhoogt het risico op angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

 

Zo maak je makreel met tuinbonen radijs-tabouleh voor twee personen

Ingrediënten:

 • 2 makreelfilets
 • 4 theelepels harissapasta (te koop bij de supermarkt. Let op: is pittig!)
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 1 citroen
 • Granaatappelpitjes
 • Handje amandelen met schil
 • 100 gram volkorencouscous
 • 150 gram vers gedopte of diepvries tuinbonen
 • 150 gram radijsjes
 • 1 bosjes platte peterselie (ca. 20 gram)
 • 4 lente-uitjes

 

Zo maak je het:

 1. Trek het vel van de visfilets voorzichtig een beetje los en kerf het 4 of 5 keer in. Bestrooi de vis met zout en peper en bedek hem met de harissa, de helft van de olie, citroenrasp en wat sap.
 2. Doe de couscous en tuinbonen in aparte kommen en giet er kokend water bij tot ze onderstaan. Leg een bord op de kom met couscous en laat beide 5 minuten staan. Giet dan de bonen af, spoel ze schoon en roer ze door de couscous.
 3. Hak de radijsjes, het groen en de peterselie en snijd de lente-uitjes in ringen. Breek de amandelen in stukjes door ze in een zakje te doen, goed dicht te maken en de lucht eruit te laten. Met een deegroller kun je ze in grove stukken slaan.
 4. Roer alles samen met de rest van de olie en het citroensap door de couscous en breng op smaak met flink wat zout en peper. Strooi tot slot de granaatappelpitjes en de gekneusde amandelen erover heen.
 5. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Veeg de marinade van de visfilets en bak ze met het vel omlaag 3-4 minuten, tot ze knapperig zijn – bestrijk ze tussendoor met de marinade. Keer de vissen en bak ze nog een minuut. Leg ze op de couscous.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Wij gaan op vakantie! 

Van 9 mei t/m 2 juni

Geen zorgen! u kunt gewoon blijven bestellen op onze webshop en contact met ons opzoeken voor vragen en advies.

Op maandag 13 en 20 mei en donderdag 16, 23 en 30 mei tussen 9.00 – 13.00 zijn wij bereikbaar via 0355416321 of dagelijks via de mail op info@schreuder-natuurgeneeswijzen.nl 

Wij proberen binnen 24 uur te reageren, maar kan iets langer duren dan u van ons gewend bent. 

Bedankt voor het begrip!

Met vriendelijke groet,

Team Schreuder Natuurgeneesmiddelen

Schreuder-geneesmiddelen

MENU