Waarom goede supplementen naast gezonde voeding belangrijk zijn

Gezond eten, sporten, genoeg rust nemen en een juiste balans tussen werk en privé, het is de basis voor letterlijk goed in je vel zitten. Maar ‘gezond eten’ is relatief. Voedingssupplementen kunnen ervoor zorgen dat je nét die boost krijgt die je nodig hebt.

 

Als orthomoleculair therapeut kijken wij als een van de eerste dingen naar het eetpatroon van iemand die met klachten bij ons komt. De gemiddelde Nederlander eet niet genoeg groente, fruit en vis. Daarmee loop je het risico tekorten aan vitaminen en mineralen op te lopen. Gelukkig is er een oplossing. In dit blog duik ik in hoe je je eetpatroon weer in balans brengt en hoe je de juiste supplementen kiest.

 

Vitaminebehoefte verschilt per persoon

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de ADH in het leven geroepen, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De ADH werd in het leven geroepen om ernstige tekorten aan voedingsstoffen tegen te gaan. Nog steeds geldt dit als het minimum, maar het is niet per definitie de optimale dagelijkse hoeveelheid (ODH) voor ieder mens, die ligt doorgaans hoger dan de ADH.

 

Hoeveel vitamines en mineralen je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, geslacht, hoeveel je beweegt, of je zwanger bent, wat voor beroep je hebt, je eetgewoonten, medicatie, kortom: wie jij bent en wat je leefstijl is. Een fanatieke krachtsporter heeft andere behoeften dan iemand die zwanger is.

 

Kwaliteit van ons eten steeds slechter

Gezond blijven doe je in de eerste plaats met (biologisch) producten waarvan, de kwaliteit hoog is. De manier waarop we heden ten dage ons eten verbouwen, zorgt ervoor dat de kwaliteit daalt en daarmee worden ook de nodige voedingsstoffen minder. Terwijl we die juist nodig hebben om ons goed te voelen.

 

Er zijn een aantal oorzaken van de dalende kwaliteit:

  • Uitputting van landbouwgrond door het gebruik van kunstmest waardoor mineralen als natrium, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, boor en zink afnemen met wel 20 tot 50 procent.
  • Toepassing van GMO op gewassen wat betekend een kunstmatige aanpassing van het genetisch materiaal (DNA) van onze gewassen waardoor je een vermindering krijgt van vitaminen en mineralen.
  • De voedingsmiddelenindustrie (waaronder supermarkten ) hebben baat bij mooie perfect gevormde gewassen, ze kijken niet naar de mineralen/vitaminen status van de producten.
  • Ons eten komt soms van ver, waardoor het langer houdbaar moet zijn. Op zich fijn, maar we plukken fruit onrijp van de bomen. Waardoor het fruit minder tijd heeft om vitamine C en andere gezonde voedingsstoffen op te nemen. Dit kun je gelukkig zelf deels ondervangen door biologische producten die uit Nederland komen te kiezen en te kiezen voor gewassen die in het seizoen zijn.

Ook wat vlees en vis betreft zijn er nadelen. Dieren krijgen te weinig beweegruimte en eenzijdige voeding, en krijgen regelmatig antibiotica toegediend omdat ze dicht op elkaar leven. Doordat het vlees in de supermarkt vaak afkomstig is van dieren die weinig bewogen hebben bevat dat vlees minder eiwitten en meer vet. In vis vind je steeds vaker zware metalen en microplastics. Combineer vlees en vis daarom altijd met veel groenten en knoflook, zodat de giftige stoffen zich daaraan kunnen binden.

 

Welke vitamines moet ik gebruiken?

Een goede multivitamine

Met een goede multivitamine sla je een hoop vliegen in één klap. Een kwalitatief hoog supplement bestaat voornamelijk uit organisch gebonden mineralen met een hoge biologische beschikbaarheid. Zo kan het lichaam alles opnemen. Let erop dat alle vitamines in de ADH zijn toegevoegd.

 

Check ook de ingrediëntenlijst. Onnodige suikers, zoetstoffen, zetmeel, synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur-, en smaakstoffen zijn een enorme rode vlag. De tien kenmerken van een goede multivitamine vind je in dit blog. De Super Multi van Schreuder is een supplement dat aan al deze eisen voldoet.

 

Omega-3 voor een blij brein

Een gezond hart, positieve effecten op ons gezichtsvermogen, een normale bloeddruk, omega-3 heeft een positief effect op je lijf. Het helpt bij de hersenontwikkeling, je immuunsysteem op peil houden, je huid, darmen en gewrichten gezond houden en nog veel meer. Reden genoeg om een extra harinkje te happen!

 

Ben je geen visliefhebber of lukt het je niet twee keer per week vette vis te eten? Dan heb je baat bij een supplement met de juiste balans tussen omega-3 en omega-6. Onze Super Omega-3, Super EPA of Super DHA zijn de supplementen die je hierbij helpen.

Sterker met Vitamine D 

Vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid en heeft een brede werking op ons lichaam. Vitamine D heeft als belangrijke functie dat het de opname van calcium en fosfor uit onze voeding stimuleert. Dit zorgt voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit, daarbij helpt vitamine D bij een normale werking van onze spieren en ondersteunt het immuunsysteem. Met de weinig zonuren in de winter, het bedekken van ons huid en het voedsel wat te weinig vitamine D bevat, kan je vitamine D spiegel in gevaar komen.

Om je vitamine D spiegel voldoende hoog te krijgen is het belangrijk dat je een vitamine D supplement neemt. Als je vitamine D slikt kies dan voor vitamine D3 dat 10x beter bindt dan vitamine D2. Kies daarnaast voor een vitamine D supplement dat olijfolie bevat, deze vetoplosbare vitamine neemt je lichaam beter op met een plantaardige olie. De Super D3  is om deze redenen de juiste keuze voor je dagelijkse behoefte.

Gezond met vitamine C

Vitamine C kunnen we zelf niet aanmaken, daarom is het belangrijk om genoeg binnen te krijgen. Het activeert ons immuunsysteem en vult antioxidanten aan. Het is goed voor je zenuwstelsel, helpt je met concentreren en zorgt dat energie uit vet, koolhydraten en eiwitten optimaal wordt benut.

 

Kortom: onwijs belangrijk! Toch halen we lang niet genoeg uit eten. Als je een vitamine C neemt, zorg dat deze in een ascorbatencomplex ondersteund door calcium, kalium, magnesium en zink neemt voor de beste opneembaarheid. Zorg dat deze wordt ondersteund met citrusbioflavonoïden. Naast een betere opneembaarheid is deze vorm vriendelijke voor de maag. De Super Vitamine C-1000 heeft dit allemaal en is dan wat ons betreft de beste keus.

 

Magnesium belangrijk voor je lichaam

Ik kan een enorme lijst maken waar magnesium belangrijk voor is, het draagt bij aan wel 600 processen in het lichaam. Van een normaal metabolisme tot minder moeheid, sterke botten, eiwitopbouw, zenuwfuncties en betere sportprestaties. De ADH is 300 milligram, maar in de realiteit verschilt het enorm per persoon hoeveel je nodig hebt.

 

Hoeveel je nodig hebt, kan ik niet in één blog vertellen. Zorg in elk geval wel dat je magnesiumsupplement in een organisch verbonden vorm is. Kies voor magnesiumcitraat. Waarbij op z’n minst een organische B6 (p-5-p) aanwezig is. Magnesiumoxide is niet effectief en geeft dunne ontlasting. De beste keuze die je dan kunt maken is onze Super Magnesium.

 

Nooit meer een frietje?

Een gezond en gebalanceerd eetpatroon is de basis voor een gezond lijf. Kies voor biologische voeding uit de buurt en uit het seizoen. Eet gevarieerd en vul waar nodig aan met de juiste supplementen van goede kwaliteit. Een goede multivitamine, vitamine C, omega-3 en magnesium zijn de paarden waarop we willen wedden als het gaat om het herstellen of op peil houden van onze gezondheid.

 

Betekent dit dat je elke dag alleen nog maar gezonde en biologische voeding moet eten? Absoluut niet. Zolang ‘af en toe een frietje’ ook bij af en toe blijft.

 

Wil je meer weten over de inname hoeveelheden en welke vitamines en mineralen het beste passen in jouw situatie? Bespreek dit met een orthomoleculair therapeut of neem gerust om ons contact op via ons contactformulier.

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Schreuder-geneesmiddelen

MENU