info@schreuder-natuurgeneeswijzen.nl

10 kenmerken van een goede multi

 

Alle multi’s lijken op elkaar. Hoewel: precies hetzelfde zijn ze natuurlijk niet. Een kenner onderscheidt snel een goede van een slechte. Een vluchtige blik op de samenstelling alleen is meestal niet genoeg. Hoe komt u tot een optimale keuze? 

Sommige kwaliteitskenmerken zijn duidelijk. Ze staan zichtbaar op het label vermeld en kunnen snel worden beoordeeld. Andere kenmerken komen minder duidelijk naar voren. Of ze kunnen niet eenvoudig worden aangeduid op de verpakking. Toch zijn het soms juist deze kenmerken die het verschil maken. Hoe kies je nu een goede multi? Waar hou je allemaal rekening mee? Ken de tien kenmerken van een goede multi!

 

1-Vitaminen in hun natuurlijke vorm

Hoog gedoseerde multivitaminen worden vaak geleverd met ‘natuurlijke’ verbindingen. ‘Natuurlijk’ slaat dan eerder op hun verschijningsvorm dan op hun daadwerkelijke oorsprong. Voor de meeste vitaminen is het te kostbaar en ingewikkeld om ze op te zuiveren uit natuurlijke bronnen. Bovendien maakt het lichaam geen verschil tussen de herkomst van de vitaminen, zolang ze er maar hetzelfde ‘uitzien’. Er zijn twee cruciale uitzonderingen: vitamine E en bètacaroteen.

Natuurlijke vitamine E werkt in ons lichaam bijna twee keer sterker dan de synthetische. Staat er geen nadere aanduiding bij, of wordt de benaming van de vitamine E voorafgegaan door d,l- (d,l-tocoferol), dan is er sprake van een synthetische verbinding. Wordt ze voorafgegaan door d- (d-alfatocoferol) dan is de herkomst natuurlijk. Bètacaroteen wordt op het label vaak voorzien van een duiding die de natuurlijke herkomst aangeeft. En dat is fijn, want het verschil tussen synthetische en natuurlijke bètacaroteen is fors.

Ongeveer 15 tot 30 procent van natuurlijk bètacaroteen bestaat uit cis-isomeren terwijl synthetisch bètacaroteen vrijwel geheel uit trans-isomeren bestaat. Door hun andere ruimtelijke vorm, hebben de cis- en trans-isomeren ook andere biochemische eigenschappen. Vers fruit en groente bevatten circa 13-29 procent cis-isomeren en juist deze isomeren hebben de interesse van onderzoekers. Bètacaroteen heeft geen onberispelijke reputatie, maar de negatieve resultaten zijn hoogstwaarschijnlijk te wijten aan synthetische vormen van bètacaroteen en niet aan de natuurlijke vormen. Kies daarom voor een multi met natuurlijke vitamine E en natuurlijk bètacaroteen.

 

2-Actief of niet actief

Niet alle vitaminen zijn meteen actief. De bekendste voorbeelden zijn vitamine B12, dat in de maag door intrinsieke factor moet worden geactiveerd, en vitamine B6, dat door de lever moet worden omgezet in de actieve vorm. Ook andere vitaminen moeten soms nog worden geactiveerd voordat ze hun werk kunnen doen. Sommige vitaminen hebben na activatie zelfs een heel ander werkingsgebied.

Vitamine B12 bijvoorbeeld heeft twee actieve vormen. Als methylcobalamine draagt het bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen, het immuunsysteem en het homocysteïnegehalte. Als adenosylcobalamine draagt het bij aan een goed energieleverend metabolisme, bestrijdt het vermoeidheid en ondersteunt dit het zenuwstelsel. Wanneer er sprake is van een verminderde gezondheid, kan de omzetting van de verschillende vitaminen verhinderd worden.

Het is niet moeilijk te verdedigen dat mensen met verminderde aanmaak van intrinsieke factor gebaat zijn bij een geactiveerde vitamine B12 of dat mensen met een minder actieve lever een actieve vitamine B6 kunnen gebruiken. Maar niet iedere actieve vitamine voegt iets toe, en niet alle actieve vitaminen zijn stabiel genoeg om te kunnen verwerken. Bonusan gebruikt alleen daar actieve verbindingen waar ze daadwerkelijk iets toevoegen en alleen indien ze gedurende de houdbaarheid stabiel genoeg zijn om de labelclaim te garanderen.

 

3-Organisch gebonden mineralen

We maken zo veel mogelijk gebruik van organisch gebonden mineralen. Magnesium wordt bijvoorbeeld het best opgenomen in het lichaam wanneer het organisch gebonden is. Magnesiumcitraat is een goed voorbeeld. Daarentegen is magnesiumoxide een anorganische verbinding. Dit kan het lichaam niet goed opnemen, waardoor darmirritatie en diarree kunnen optreden. Toch zijn er nog steeds veel multi’s waarin magnesiumoxide zit. Betekent dit dat alle niet-organische mineraalverbindingen onnatuurlijk of minder goed zijn?

Nee, er zijn uitzonderingen. Er zijn ook mineraalverbindingen die door de cellen in het spijsverteringsstelsel actief worden getransporteerd en opgenomen. Zeker voor magnesium geldt dat hoge doseringen het best in die vorm kunnen worden gesuppleerd, omdat ze minder darmproblemen opleveren bij hogere doseringen. De andere vormen, natuurlijk of niet, zijn in lagere dosering ook goed bruikbaar, omdat ze in de darmen toch relatief goed uiteenvallen in mineraalionen. En de Mg+ van magnesiumcarbonaat ( zoals in die van de Super Multi van Schreuder Natuurgeneeswijzen) is hetzelfde als de Mg+ van magnesiumcitraat. Een goede multi bevat indien relevant, organisch gebonden mineralen.

 

4-Alle belangrijke mineralen

Mineralentekorten in onze voeding nemen al jaren toe. Dit komt bijvoorbeeld door intensieve landbouw en verarming van landbouwgrond. Ook uitspoeling door regen speelt een rol. Het probleem? Wat niet in de grond zit, komt ook niet op ons bord. Daarom behoort een multi alle belangrijke mineralen te bevatten. Dus ook selenium, chroom, borium, molybdeen, jodium, mangaan, koper, zwavel en silicium. Opvallend is dat vooral boor niet in veel multi’s zit. Dit belangrijke mineraal is nog eens extra gevoelig voor uitspoeling. Maar er is één mineraal waar we niet zo bang voor een tekort hoeven zijn: Calcium.

Gevoelsmatig is calcium bijzonder belangrijk. Calcium is nodig voor sterke botten en net als magnesium voor talloze andere fysiologische processen. Toch hebben we eerder magnesium dan calcium nodig. De vele melkcampagnes hebben ertoe geleid dat er in Nederland eerder een calciumoverschot is dan een calciumtekort. Voor een gezonde calciumhuishouding hebben we niet zozeer calcium, maar vooral ook magnesium, vitamine D en vitamine K nodig. Maak u dus geen zorgen als een multi iets minder calcium bevat. Zolang uw multi maar voldoende vitamine D, K en magnesium levert.

 

5-Zo veel mogelijk complex vormen

In de voeding komen vitaminen zelden alleen voor, dus waarom zouden we dat accepteren van een multi? Vitamine C in een sinaasappel wordt vergezeld door bioflavonoïden. Dat zijn stofjes met een vergelijkbare beschermende, en soms zelfs aanvullende werking. Een natuurlijk vitamine B-complex bestaat vrijwel altijd uit alle acht B-vitaminen samen met enkele ondersteunende stoffen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat zo´n complex, de natuurlijke matrix waarin de vitaminen normaal voorkomen, veel beter werkzaam is dan de vitaminen alleen.

Soms zijn er ook specifieke aminozuren nodig om optimaal te kunnen profiteren van de aangeboden vitaminen en mineralen. Een goede multi heeft daarom een of meer ingrediënten die ervoor zorgen dat de vitaminen en mineralen in hun natuurlijke matrix verkeren wanneer ze uiteenvallen in de darmen. Daardoor worden ze beter opgenomen en werken ze beter. Denk hierbij aan de bioflavonoïden uit citrusvruchten, aan kruiden, algen, groente- en fruitextracten. Een goede multi kan niet zonder een natuurlijke matrix. De meest optimale matrix wordt natuurlijk geleverd door een multi die is samengesteld uit louter natuurlijke bronnen, hoewel een dergelijke multi vaak lager is gedoseerd, lijkt ze het meest op voeding zoals voeding haar oorsprong kent.

 

6-Ondersteunende kruiden

Kruiden zijn de medicijnen van de natuur. Sommige gebruik je alleen als je ziek bent, terwijl andere, met name adaptogene kruiden zoals ginseng, juist de algehele gezondheid ondersteunen en op deze wijze een preventief effect hebben. Bovendien wordt de laatste jaren duidelijk dat er diverse stoffen uit de plantenwereld zijn die nét zo’n gunstige invloed op de gezondheid hebben als vitaminen en mineralen. Zijn het essentiële voedingsstoffen?

Wel als u langer gezond wilt blijven. Het is niet voor niets dat een hoge consumptie van vooral groente, maar ook fruit, steevast met allerlei gezondheidsvoordelen in verband wordt gebracht. De wetenschap weet nog maar een fractie van hoe dergelijke fytonutriënten inwerken op de gezondheid. Aanwezigheid van deze plantenstoffen in een multivitamine is dus een belangrijk kwaliteitskenmerk. In plantenextracten zijn dergelijke stoffen geconcentreerd. Standaardisatie van deze extracten betekent dat van de belangrijkste inhoudsstoffen van de plant stabiele hoeveelheden aanwezig zijn.

 

7-Zo min mogelijk hulpstoffen en toevoegingen

Hulpstoffen als talk, lactose, titaniumdioxide en ijzeroxide horen echt niet thuis in een multi. Ze dragen niet bij aan onze gezondheid, kunnen ongewenste bijwerkingen hebben en lokken soms zelfs allergische reacties uit. Ook suiker, zoetstoffen, zetmeel, kunstmatige conserveermiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen krijgen veel mensen al meer dan voldoende binnen. Bovendien zijn ze ook nog eens overbodig voor de vervaardiging van een professionele multi.

 

8-Onderbouwd

Voor het samenstellen van een goede multi is kennis nodig. Kennis over de doelgroep die de multi gaat gebruiken, over de nutritionele behoeften en uitdagingen van die doelgroep en over de opneembaarheid, werkzaamheid, stabiliteit en veiligheid van alles wat er in de multi gaat. Deze kennis is niet van de ene op de andere dag opgebouwd. Schreuder heeft inmiddels meer dan 60 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van voedingssupplementen en kruidenpreparaten voor zijn patiënten. We volgen de wetenschap op de voet en werken nauw samen met onze ervaren producenten om tot een formule te komen die optimaal is afgestemd op de eindgebruiker.

 

9-Gevarieerd en hoger gedoseerd

Wie optimaal gebruikmaakt van haar informatiebronnen, levert multi’s met een gevarieerde samenstelling. Vraag u zelf maar eens af: hoe groot is eigenlijk de kans we van alle vitaminen en mineralen precies 50 mg, mcg of %RI nodig hebben? Een multi die 50 of 100 procent van de standaardaanbevelingen bevat, houdt ook geen rekening met verschillen in absorptiecapaciteit tussen verschillende mensen. Het is daarom belangrijk om van wateroplosbare vitamines als vitamine C en de B-vitamines hoger te doseren. Het lichaam neemt wat het nodig heeft en plast uit wat het niet (meer) kan gebruiken.

 

10-Veiligheid en kwaliteit

Zeker voor u is het lastig om aan de buitenkant van het product de veiligheid en kwaliteit af te lezen. Daarom kunt u het best kiezen voor een producent die controle heeft over alle stappen in het productieproces, de grondstoffen zelf kiest, zelf formuleert en laat produceren door ervaren leveranciers. Met meer dan 60 jaar ervaring in productie van kruidenpreparaten, voedingssupplementen – en dankzijde trouwe ondersteuning van partner Bonusan – weet Schreuder Natuurgeneesmiddelen de kwaliteit in haar hele productketen te borgen. Zo weet u zeker dat u altijd een optimale multi in huis haalt.

 

Super Multi
Super Multi – 30 tabs

 

Bron: Bonusan

 

Schreuder-geneesmiddelen

MENU