Breek uit vastgeroeste patronen met de kunst van kleine stapjes

Dit is het moment: vanaf morgen ga je het allemaal anders doen. Fanatiek sporten, je eetpatroon omgooien, alleen nog alcohol in het weekend en nu echt elke avond op tijd naar bed. Week één gaat goed, maar dan raakt het sporten in het slop en voor je het weet zit je vast in oude routines.

Zo richting het voorjaar is het willen van nieuwe routines heel natuurlijk. Noem het een fysieke lenteschoonmaak. Je krijgt de kriebels en wil in beweging komen. Als mens zijn we erop gebouwd om met de seizoenen te leven en deze hernieuwde motivatie om gezonde gewoontes op te pakken hoort daar alleszins bij.

Kleine stapjes, groot resultaat

Toch blijkt het vaak allesbehalve makkelijk. De reden? We willen vaak te veel. Terwijl onze hersenen het niet aan kunnen om van de ene op de andere dag alles om te gooien. Bij ons in de praktijk is de filosofie om kleine stapjes te nemen. De rest volgt vanzelf.

Een patiënt in onze praktijk kwam bij ons terecht met klachten rondom overgewicht. Bij de friet werden gerust vier snacks besteld en iedere dag ging er minstens twee liter cola doorheen. We hadden de patiënt een heel nieuw dieet kunnen voorschotelen, maar zo’n enorme verandering blijkt in de praktijk vaak niet haalbaar.

Wat deden we? De cola werd geschrapt. De patiënt mocht geen druppel cola drinken. Naast dat het gewicht gestaag omlaag ging, werden er ook minder snacks besteld bij de friet. Stukje bij beetje wist de patiënt het eetpatroon om te gooien naar iets dat beter was voor diens lichaam. Wij geloven dat dit de beste manier is om leefstijl aan te passen.

Nieuwe routines ontwikkelen

In Japan hebben ze voor de kunst van kleine stapjes nemen zelfs een naam: Kaizen. Met deze methode voer je continu kleine veranderingen door, waardoor jouw processen of routines worden veranderd.

Je gaat dus niet in één week van luie bankzitter naar dagelijkse fitnesser, maar begint mets gewoon eens een extra keer de trap op en af. En nog een keer. En dan een blokje om het huis. Een wandeling door de wijk het bos, een proefles bij de sportschool en bijna ongemerkt sluipt er een nieuwe routine in.

Daar komt bij dat een nieuwe routine aanleren of een oude gewoonte afleren tijd kost. Het duurt maar liefst drie tot negen maanden voor een routine een routine is. Niet zo gek dat stoppen met roken zo moeilijk is en het zo lastig is om ineens elke dag je supplementen te nemen.

Eén druppel minder alcohol

Wil je in beweging komen? Jezelf wegtrekken uit patronen die niet goed voor je zijn? Begin dan klein. Je wekelijkse portie friet inwisselen voor een kleinere portie. Elke keer dat je alcohol drinkt een druppel minder inschenken. Je auto elke dag iets verderop parkeren.

Soms hoeft een verandering niet groot te zijn. Sterker nog: soms is het verstandig om een verandering juist klein te houden. Zo houd je het overzichtelijk. Voor je het weet groeit de kleine gewoonte uit naar iets groots. En ben je misschien wel toe aan een nieuwe gezonde gewoonte.

 

Lukt het je niet om in beweging te komen? We denken graag met je mee. Stuur ons gerust een mail of plan een afspraak in voor advies op maat.

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Wij gaan op vakantie! 

Van 9 mei t/m 2 juni

Geen zorgen! u kunt gewoon blijven bestellen op onze webshop en contact met ons opzoeken voor vragen en advies.

Op maandag 13 en 20 mei en donderdag 16, 23 en 30 mei tussen 9.00 – 13.00 zijn wij bereikbaar via 0355416321 of dagelijks via de mail op info@schreuder-natuurgeneeswijzen.nl 

Wij proberen binnen 24 uur te reageren, maar kan iets langer duren dan u van ons gewend bent. 

Bedankt voor het begrip!

Met vriendelijke groet,

Team Schreuder Natuurgeneesmiddelen

Schreuder-geneesmiddelen

MENU