Vijf tips om gezonde darmen te krijgen en houden

Je darmen zijn de basis van je gezondheid. Het is dan ook van groot belang om een gezonde darmflora te krijgen én te houden. Met deze vijf tips voel jij je fitter, gezonder en blijer dankzij gezonde darmen.

 

Er zijn meerdere redenen om je darmen in balans te houden. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen. Daarnaast staan ze in direct contact met de buitenwereld. Ze vormen een barrière voor indringers. Nog een reden is dat ongeveer 70 procent van ons afweersysteem in onze darmen zit. Gezonde darmen betekenen dus een gezonde jij.

Gevarieerd eten voor een goede darmwerking

Dat directe contact met de buitenwereld begint al in de mond. Speeksel voegt verteringsenzymen toe aan je voedsel. Daarna komt het voedsel in de slokdarm, de maag, twaalfvingerige darm, dunne darm en dikke darm. Uiteindelijk verlaten de verteerde resten je lichaam via de endeldarm.

 

Het is voor onze darmen best een klus om te onderscheiden wat goed is voor ons lijf en wie de eventuele indringers zijn. Vervolgens moet daar ook nog goede actie op worden ondernomen.

 

Je kunt je darmen een handje helpen door gezond en gevarieerd te eten. Het liefst door pure en onbewerkte voeding te gebruiken. Daarmee bedoelen we voedsel met zo min mogelijk toegevoegde stoffen om de houdbaarheid te vergroten of om de kleur en smaak te verbeteren.

 

Natuurlijk is het geen probleem om af en toe eens een koekje bij de koffie te nemen of een keer te snacken. Maar over het algemeen is het verstandig zoveel mogelijk onbewerkte producten eten.

Oplosbare vezels of onoplosbare vezels?

Als we het dan toch hebben over goed en gevarieerd eten: kijk goed naar de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt. Handig om te onthouden is dat vezels alleen voorkomen in plantaardige producten.

 

Er zijn twee soorten vezels: oplosbare vezels en onoplosbare vezels. Allebei zijn ze essentieel voor een gezonde darmflora. En dus voor een goede gezondheid. Onoplosbare vezels geven volume aan de darminhoud. Dat zorgt voor soepele darmbewegingen waardoor je makkelijk naar het toilet gaat. Deze vezels zitten onder andere in asperges, spruitjes, koolsoorten, wortels en paprika. Kom maar door met die snackgroenten!

Oplosbare vezels zijn belangrijk omdat ze een uitstekende voedingsbron zijn voor de bacteriën in de darmflora. Deze oplosbare vezels zitten onder andere in zoete aardappel, pompoen, banaan, ui en pastinaak.

Goed kauwen voor gezonde darmen

Van goed kauwen worden onze darmen blij! Door het eten goed te kauwen, wordt het speeksel verdeeld over het eten en kunnen de enzymen in het speeksel alvast beginnen om het voedsel te verteren.

 

Daarnaast is het belangrijk om geen grote stukken voedsel door te slikken. Je darmen kunnen daar weinig mee. Het is moeilijk om voedingsstoffen uit grote stukken voedsel te halen. Hierdoor wordt eten eerder een ballast dan een bron van vitaminen, mineralen en vezels.

Water drinken

Vermoedelijk is het niet de eerste keer dat je het hoort: water drinken is belangrijk. Ook je darmen hebben baat bij genoeg vocht. Het liefst anderhalf tot twee liter per dag, verdeeld over de dag.

 

Een tekort aan vocht en water in je lichaam kan leiden tot obstipatie. Dat is niet alleen vervelend, pijnlijk en ongemakkelijk, ook zorgt het dat voedsel te lang in de darmen blijft zitten. Daar kan het gaan gisten en allerlei giftige stoffen afscheiden. Met allerlei narigheden tot gevolg.

 

Een lekker glas water bij de maaltijd raden we wel af. Door water of andere dranken te nuttigen tijdens het eten, verander je de pH-waarde in de maag en verdun je de spijsverteringssappen. Daardoor zal de vertering in de maag niet optimaal verlopen.

 

Probeer dus vooral verdeeld over de dag te drinken, buiten de maaltijden. Vergeet je vaak te drinken? Zorg dat je altijd een herbruikbare fles in het zicht hebt zodat je er steeds aan wordt herinnerd een slokje te nemen.

Gefermenteerd eten: voeding voor de darmflora

Al eeuwen eten mensen gefermenteerd eten. Met het fermentatieproces zorg je dat eten gecontroleerd bederft. Zo blijft het langer houdbaar. Dat klinkt misschien niet heel gezond, maar is juist goed voor je darmen. Door voeding te laten fermenteren, wordt het ook gecontroleerd voor-verteerd. Daardoor kunnen bacteriën bepaalde vitaminen en nuttige metabolieten produceren.

 

Die hebben op hun beurt weer een probiotisch effect. Waarom dat belangrijk is? We omschreven de voordelen van pre- en probiotica in supplementvorm al eerder in een blog. Om de darmflora nog gelukkiger te maken, kun je ook gefermenteerde voeding aan je eetpatroon toevoegen. Denk daarbij aan zuurkool, kimchi en zeewier.

Vijf tips om je darmen gezond te houden

Je darmen in balans houden zorgt voor een betere afweer, een goede opname van voedingsstoffen en een fittere jij.

 

  • Kies voor gevarieerde voeding. Kijk tijdens het boodschappen doen vooral naar onbewerkte voedingsmiddelen en producten met zo min mogelijk toevoegingen.
  • Eet genoeg vezels. Zowel oplosbare vezels die je vindt in asperges, spruitjes, koolsoorten, wortels en paprika zijn belangrijk als de onoplosbare vezels in zoete aardappel, pompoen, banaan, ui en pastinaak.
  • Kauw je eten goed. Al in de mond begint het verteringsproces dankzij speeksel. Ons lichaam kan geen grote stukken eten verwerken, waardoor er weinig voedingsstoffen uit worden gehaald.
  • Drink anderhalf tot twee liter water. Zo voorkom je obstipatie met alle gevolgen van dien. Neem je glas water of ander drinken altijd tussen de maaltijden door en niet tijdens.
  • Gefermenteerd eten toevoegen aan je eetpatroon maakt je darmen blij! Bacteriën in deze producten produceren vitaminen die je darmen in balans brengen.

 

Kom je er niet helemaal uit met je eetpatroon, vervelende klachten of heb je hulp nodig op het gebied van je gezondheid? Bij Schreuder Natuurgeneeswijzen kijken we graag wat we voor je kunnen doen. Stuur gerust een mail met je vraag of maak direct een afspraak.

 

 

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Wij gaan op vakantie! 

Van 9 mei t/m 2 juni

Geen zorgen! u kunt gewoon blijven bestellen op onze webshop en contact met ons opzoeken voor vragen en advies.

Op maandag 13 en 20 mei en donderdag 16, 23 en 30 mei tussen 9.00 – 13.00 zijn wij bereikbaar via 0355416321 of dagelijks via de mail op info@schreuder-natuurgeneeswijzen.nl 

Wij proberen binnen 24 uur te reageren, maar kan iets langer duren dan u van ons gewend bent. 

Bedankt voor het begrip!

Met vriendelijke groet,

Team Schreuder Natuurgeneesmiddelen

Schreuder-geneesmiddelen

MENU