Zo haal je op een verantwoorde manier het beste uit de zon

Zonder zon geen leven! Niet alleen in metaforische zin, wetenschappelijk gezien hebben we niets te zoeken op deze planeet als er geen zon zou zijn. We hebben fysiek gezien heel veel baat bij het zonnetje. Zo duik je op een verantwoorde manier de zomer in!

 

Laten we beginnen bij het belangrijkste: verbranden is nooit gezond. Ga je de zon in? Luister altijd goed naar je lichaam.

Zonnestralen hebben namelijk heel wat gezondheidsvoordelen. De bekendste is natuurlijk vitamine D. Door lekker naar buiten te gaan, help je je lichaam om vitamine D aan te maken. Dat zorgt dat je lichaam calcium kan opnemen uit voeding, wat op z’n beurt weer zorgt voor sterke tanden en botten. Ook ondersteunt vitamine D je immuunsysteem en heb je het nodig voor een goede werking van je spieren.

 

Verder heb je misschien wel eens gehoord dat je vrolijk wordt van genoeg zonlicht. Dat komt omdat vitamine D een belangrijke bouwsteen is voor de aanmaak van serotonine, een gelukshormoon. Bij het juiste niveau serotonine zul je je gelukkiger, blijer en energieker voelen. Kortom: genoeg reden om van die zon te genieten!

Bruin bakken of binnen blijven?

Genieten moet wel op een verantwoorde manier. Zo raden wij af om in het zonnetje te gaan liggen bakken. Helemaal als je de gewoonte hebt je in te smeren met olie om lekker bruin te worden. Daarmee vergroot je kans op huidproblemen door de zon. Sowieso vinden wij dat de focus niet moet liggen op zo bruin mogelijk worden, maar op een slimme manier gebruik maken van de levenskracht die de zon geeft.

 

Gelukkig zit er nog iets tussen bruin bakken en binnen blijven in. Zo is het verstandig om voor elf uur ’s ochtends of na vier uur ’s middags een wandeling te maken door het zonnetje. Wij kiezen zelf het liefst voor een wandeling in de natuur. Smeer je daarbij nog niet direct in, maar pas op het moment dat je huid lichtjes rozig begint te kleuren. Hoe meer huid ontbloot is tijdens je wandeling, hoe meer vitamine D je lichaam kan opnemen.

Geen zonnebril

Wordt het tijd om te smeren? Ga voor een minerale zonnebrand. Deze variant legt als het ware een laagje op je huid. De uv-stralen worden daardoor weg gekaatst. Een synthetische zonbescherming dringt in je huid om daar de schadelijkheid van de uv-stralen tegen te gaan. Let bij zonnebrand altijd even op de keurmerken: veel zonneproducten zijn schadelijk voor het koraal. Bij het keurmerk ‘Reef friendly’ zit je helemaal goed.

 

Verruil je zonnebril voor een hoed of pet. Zonlicht komt namelijk ook via je ogen binnen en kan daar omgezet worden tot vitamine D. Met een hoed of pet op in plaats van een zonnebril, kun je meer zonlicht opnemen en effectiever vitamine D aanmaken.

Slim omgaan met de zon

Zorg dat je in elk geval tussen twaalf en drie overdag uit de zon blijft: dan is het licht te fel en is het risico op verbranden, uitdrogen of een zonnesteek te groot. Buiten die uren, het liefst in de ochtend of namiddag, doe je er goed aan om te bewegen terwijl je vitamine opneemt. Zorg daarbij dat je voldoende (maar ook zeker niet te veel) water drinkt. Vermijd alcohol tot de zon onder is: door alcohol droog je uit en het vergroot de kans op verbranden, een zonnesteek of andere problemen die door hitte veroorzaakt worden.

 

Zit je lekker in het zonnetje te borrelen met een alcoholvrije cocktail? Maak dan een lekker borrelplank met eten dat je huid kan ondersteunen. De vuistregel is daarbij de kleur oranje. Van zoete aardappel tot wortel, oranje paprika of pompoen: het zijn ingrediënten die veel betacaroteen bevatten. Betacaroteen ondersteunt de gezondheid van je huid.

 

Je kunt er daarnaast voor kiezen om je huid deze zomer te ondersteunen met extra vitamine A en levertraan. Levertraan combineert drie essentiële voedingsstoffen voor je huid: er zitten hoge gehaltes vitamine A en D in en omega 3-vetzuten. Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Zorg altijd voor een goed en kwalitatief supplement.

 

Nieuwsgierig hoe jij het beste uit de seizoenen kunt halen? Wij denken graag met je mee. Stuur gerust een mail met je vraag of maak direct een afspraak.

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Schreuder-geneesmiddelen

MENU