Meer vrijheid dankzij technologie: zo verbind je weer met mens en natuur

Technologische ontwikkeling gaan razendsnel. We horen vaak hoe het ervoor zorgt dat we meer op onszelf zijn, minder via onze ogen de wereld in kijken en hoe het ons in zijn greep heeft.

Maar technologie kan je leven ook veel mooier maken. En ervoor zorgen dat je meer verbinding kunt vinden en maken met de natuur.

Minder schermen, meer vrijheid

Techniek kan je leven juist makkelijker maken en meer vrijheid geven. Niet door eindeloos op sociale media te scrollen. Wel door een limiet in te stellen op je telefoon en je browser, zodat je het binnen de perken houdt. Of door een automatisch antwoord in te stellen voor al je mails. Waarin je meldt dat een mailbox eens per dag wordt gelezen, en dat het daarom even kan duren voordat iemand antwoord kan verwachten.

Je kunt ook nog een stap verder gaan. Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich onwijs snel. Deze techniek zal jouw werk hoogstwaarschijnlijk niet volledig (kunnen) overnemen, maar kan je wel helpen.

Technologie als hulpmiddel

Techniek wordt een soort digitale assistent. Moet je een stuk schrijven? Vraag ChatGPT om een voorzet te doen. Loop je tegen een probleem aan op de werkvloer? Leg het aan de robot voor. Sommige leraren zetten het zelfs al in om opdrachten voor toetsen te bedenken, zodat ze meer tijd hebben voor de leerlingen.

En dat is precies waar techniek je bij kan helpen: meer tijd vrijmaken voor anderen. Zowel letterlijk meer uren als meer ruimte in je hoofd. Door techniek op een slimme manier in te zetten, heb je als het ware een assistent die altijd beschikbaar is. En allerlei kennis overal vandaan kan plukken. Of jou net even een andere blik kan laten werpen op iets waar je tegenaan loopt.

Terug naar de natuur

Sinds de komst van het internet is kennis steeds beter beschikbaar. Kunstmatige intelligentie zorgt dat we daarmee nog een stap verder gaan. Dat geeft ruimte. Ruimte om terug te gaan naar de basis van het mens zijn. Ruimte om je aandacht te richten op verbinding, op eten en drinken, adem, op je relatie met de natuur.

Misschien wil je wel een stap verder gaan en je lichaam beter leren kennen en uitdagen met intermittent living. Of jezelf meer goede gewoontes aanleren. Dat doe je het best met kleine stapjes, leggen we je in dit blog uit.

Het systeem hacken

Het zijn dingen die we door zoveel met onze schermen bezig te zijn kwijt zijn geraakt. We hebben een systeem gemaakt waarin werk en geld belangrijker lijken dan mens zijn. Waarom zouden we niet ons best doen dat systeem te hacken? Door het in te zetten zodat het voor ons werkt. Door na een fysieke en mentale detox, ook een digitale detox te doen.

Met de ruimte die we daarmee creëren, kunnen we weer mens zijn. Met onze handen in de grond wroeten om onze eigen groenten te verbouwen. Onze eigen yoghurt maken. Langs te gaan bij mensen die ons nodig hebben. In de keuken staan om uitgebreid eten te maken voor onze geliefden. Op blote voeten een wandeling door het bos maken. Zonder smartphone, zodat we een beetje kunnen verdwalen.

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Schreuder-geneesmiddelen

MENU