Drie tips om te detoxen in de lente (zonder sapjes!)

De lente is begonnen! Dat betekent voor veel mensen ook het moment om te ontgiften: de welbekende detox. Bij Schreuder zijn we voorstander van detoxen. Wel met een kleine maar.

We zijn namelijk geen voorstander van detoxen met sapjes. Drink je veel sapjes, dan krijg je veel fructose (fruitsuikers) binnen. Dat is niet goed voor je lever. En juist je lever is zo belangrijk bij een goede detox.

Gelukkig zijn er veel meer manieren om te ontgiften. Daarvoor hoef je niet een periode op een bepaald voedingsmiddel te leven of allerlei lekkers te laten staan. Je kunt je lichaam op verschillende manieren een boost geven zodat het zelf aan de slag gaat met de grote schoonmaak. We geven je drie tips die je daarbij helpen.

Ga naar de sauna

Het is heerlijk ontspannen én gezond: een dagje naar de sauna! Hitte helpt je lichaam namelijk op een heleboel manieren. De meest bekende vorm van ontgiften in de sauna is natuurlijk zweten. Je wordt warm, je zweetklieren gaan werken en je verliest vocht, inclusief afvalstoffen.

Maar de sauna is nog voor veel meer processen goed. Misschien merk je wel dat je vaak zit te puffen in de sauna. Dat komt omdat ook je longen aan het werk moeten. De warmte zorgt dat je longblaasjes open gaan staan waardoor ze hun afvalstoffen kwijt kunnen.

Daarnaast stijgt de kerntemperatuur in je lichaam. Dit zorgt voor warmere darmen. En warme darmen zijn blije darmen. De hitte zorgt namelijk voor een betere omgeving voor goede bacteriën. Die zijn razend belangrijk.

Natuurlijk afkoelen

Bij een saunabezoekje is het belangrijk dat je voor het ontgiftingsproces niet direct in het koude dompelbad springt. Wij raden aan om af te koelen op het tempo van je lichaam. Zo gaat je innerlijke thermostaat de boel beter reguleren. Daar zit nog een voordeel aan: je maakt extra serotonine aan,  het welbekende gelukshormoon. Een win-win situatie dus!

Er zijn overigens nog veel meer manieren om je lichaam weer aan het werk te zetten. In ons blog over Intermittent Living lees je meer over hormetische prikkels en hoe je ze toepast voor een gezonder lichaam en een gelukkige geest.

Ruim je huis op

Opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Niet voor niets is de lenteschoonmaak een bekend fenomeen. Door op te ruimen, spullen naar de kringloop te brengen en echt niet herbruikbare spullen weg te gooien, creëer je ruimte in je huis én in je hoofd. Dat maakt het makkelijker om een nieuw ritme te vinden dat bij de lente past.

Wat voor ritme hoort er bij de lente? Naar buiten gaan! De zon laat zich steeds vaker zien en daar kun je goed gebruik van maken. Ga voor een lekker lange wandeling, pak het hardlopen weer op of leer rolschaatsen op de buitenbaan. Door lekker in beweging te komen gaat je lichaam aan het werk om van ongezonde voedingsstoffen af te komen.

Nog een voordeel: door lekker naar buiten te gaan met een opgeruimd hoofd, vang je meteen wat vitamine D op.

Zorg voor goed eten

Combineer je nieuwe beweegroutine met gezond eten. Een gezond dieet hoeft niet ingewikkeld te zijn. In de basis is het belangrijk dat je zo min mogelijk bewerkte voeding eet. Dus geen kant-en-klare soepen en sauzen, maar zelf de keuken in duiken voor verse maaltijden.

Kies daarnaast voor zoveel mogelijk biologische en zo lokaal mogelijke producten. Zorg voor voldoende groenten bij elke maaltijd vervallen. Probeer wat vaker (vette) vis te eten. Denk aan je dagelijkse portie fruit en vergeet dan niet om het fruit goed te kauwen.

Op zoek naar recepten waar je blij van wordt? Probeer deze Curcuma Latte of ons recept voor een blij brein eens. Vind je een gezond en lekker ontbijt nog wel eens lastig? Vul een kom met geitenyoghurt, kokosyoghurt of sojayoghurt, doe daar een scheut lijnzaadolie in en wat citroensap. Vul het aan met vers fruit en een handvol zaden en noten.

Supplement erbij?

Wil je je lichaam wat extra’s geven tijdens je detox? Onze Super Silybum kan extra ondersteunend werken bij je detox. Super Silybum (Mariadistel) kan je lever stimuleren om afvalstoffen af te gaan voeren.

Ben je na de sauna, opruimen, bewegen en gezond eten nog steeds niet fit? Bij Schreuder Natuurgeneeswijzen denken we graag met je mee. Stuur gerust een mail met je vraag of maak direct een afspraak.

Schreuder-geneesmiddelen

MENU

Schreuder-geneesmiddelen

MENU